Полускъпоценни камъни: видове, особености и направа на накити

Полускъпоценни камъни: видове, особености и направа на накити

 

Полускъпоценните камъни са категория камъни, които, макар и да не са толкова ценни, колкото скъпоценните камъни като диаманти, рубини и сапфири, все пак притежават доста високи естетически качества, уникалност и стойност.

 

Те много често се използват в създаването на различни видове ръчно изработени бижута поради тяхната достъпност и добра цена, а стилният им дизайн ги прави доста търсен вариант (можете да разгледате различни видове полускъпоценни камъни в магазина на eMart.bg).

 

Видове полускъпоценни камъни

 

Полускъпоценните скъпоценни камъни обхващат широка гама от минерали и кристали, всеки със свои собствени различни цветове, свойства и привлекателност. Някои често срещани типове включват:

 

  • Аметист: Известен със своите тъмно лилави нюанси, аметистът често се свързва със спокойствието и духовността. Това е популярен избор както за съвременни бижута, така и за ретро бижута;
  • Цитрин: Цитринът се предлага в топли, златисто-жълти нюанси и често се използва за внасяне на топлина и позитивност в дизайна на бижута;
  • Перидот: Със своя жив зелен цвят се казва, че перидотът символизира растежа и обновяването. Обикновено се използва в бижута, вдъхновени от природата;
  • Аквамарин: Този светлосин скъпоценен камък напомня за океана и се свързва със спокойствието. Това е търсен избор за деликатни бижута с водна тематика;
  • Розов кварц: Известен като "любовния камък", розовият кварц има мек розов цвят и се смята, че представлява любов и състрадание. Често се използва в романтични и женствени дизайни на бижута.
  • Лапис лазули: Характеризиран със своя наситен син цвят със златни петна, лапис лазули се използва от векове в бижутата и често се свързва с мъдростта и истината;
  • Тюркоаз: С поразителния си синьо-зелен оттенък тюркоазът е универсален скъпоценен камък, използван както в традиционните, така и в модерните стилове на бижута.
  • Ахат: Ахатът се предлага в различни цветове и шарки, което го прави популярен избор за създаване на изявени украшения и уникални, единствени по рода си бижута.

 

Разбира се, това са само малка част от камъните, които могат да се използват за направата на накити.

 

Защо се наричат полускъпоценни камъни

 

Терминът "полускъпоценни" е историческа класификация, използвана за разграничаване от скъпоценни камъни, които се считат за по-малко ценни от полускъпоценните камъни.

 

Тази класификация се основава на фактори като рядкост, твърдост и търсене на пазара. Въпреки това е важно да се отбележи, че терминът "полускъпоценни" не намалява красотата или желаността на тези скъпоценни камъни.

 

В редица случаи полускъпоценните камъни са изключително високо ценени заради уникалните си цветове и свойства, като естетическата им атрактивност много често ги прави не по-малко примамливи и атрактивни за потребителите.





{START_COUNTER}